En minut med Karl Lundholm - en snart certifierad kyltekniker

28 Jun 2024

Efter flera år som försäljare av vitvaror kände Karl Lundholm att det var dags för en förändring. Han ville ha ett yrke med mer aktivitet och större daglig variation. Med en gymnasial bakgrund av kyl- och värmepumpsteknik föll valet på kylbranschen. Idag har han en anställning på Kyltjänst i Eskilstuna och vidareutbildar sig till kyltekniker via NCG Academy, en resa som har varit både lärorik och inspirerande. I denna intervju berättar Karl om sitt karriärbyte, hur han hamnade på Kyltjänst i Eskilstuna och varför han valde att vidareutbilda sig på NCG Academy.

Vad är det bästa med NCG Academy?

Det är en superbra skola för mig som vill bli certifierad kyltekniker. Duktiga lärare och en bra kombination av teori och praktik.

Du har nyligen bytt yrkesbana?

Jag arbetade tidigare som försäljare av vitvaror men att stå och vänta på att kunder skulle komma in i butiken passade inte mig. Jag vill att det ska hända saker och funderade ganska mycket på vad jag skulle göra.

Hur hamnade du på Kyltjänst i Eskilstuna?

På gymnasiet studerade jag kyl- och värmepumpsteknik och sedan såg jag att Kyltjänst i Eskilstuna sökte folk. Jag ringde upp dem och det är det bästa jag gjort.

Varför utbildar du dig på NCG Academy?

Jag är inte certifierad kyltekniker och det vill jag bli. Kyltjänst berättade då för mig att Nordic Climate Group har en egen utbildningsenhet som de såg till att jag fick gå.

Hur har utbildning varit hittills?

Väldigt bra! Jag lär mig många nyttiga saker som man aldrig pratade om på gymnasiet. En annan viktig sak är att man byter erfarenheter och skapar nya kontakter med andra människor inom koncernen. Det kommer jag ha stor nytta av i framtiden. Mitt sista utbildningstillfälle är i september, sedan är jag certifierade kyltekniker - om allt går vägen:-)

Varför ska man som kyltekniker söka sig till ett Nordic Climate Group-företag?

Trots att koncernen är störst i Norden så är bolagen som ingår familjära och lokala. De har alla sin egen prägel. Det tycker jag är en styrka. Sedan finns det så klart både utveckling- som karriärsmöjligheter inom koncernen.

Vad är det bästa med att vara kyltekniker?

Jag skulle noga säga att det är så varierat, ingen dag är den andra lik. Det är spännande och jag lär mig nya saker hela tiden.