DLE spar en miljon kWh när John Mattson energioptimerar 146 bostäder!

20 Okt 2024 Labkyl Hållbarhet DLE

Just nu energieffektiviserar fastighetsförvaltaren John Mattson 149 bostäder och kommersiella lokaler (kvarteret Klockbojen) med hjälp av miljövänlig och energieffektiv CO2-teknik i form av DLE-konceptet*.

Enligt beräkningar kommer insatsen ge en energibesparing på en miljon kilowattimmar inköpt energi per år. Det är lika mycket energi som 50 svenska standardvillor förbrukar under samma tid.

Projektet bygger på att återvinna energi ur frånluften via en CO2-baserad DLE-värmepump. Den återvunna energin går tillbaka till byggnaderna i form av varmvatten och uppvärmning. DLE-värmepumpen kommer också leverera komfortkyla till de kommersiella lokalerna, värme som genereras vid produktion av komfortkyla återvinns för att förvärma tappvarmvatten.

Resultatet blir att fastighetens energi- och driftskostnader sjunker samtidig som driftnettot och värdet på fastigheten ökar. På samma gång minskar fastighetens klimatpåverkan genom att DLE-konceptet använder CO2 som köldmedium.

Den CO2 som nyttjas är klimatneutralt samt PFAS-fritt och återvunnen som en restprodukt vid biogasframställning.

- Det här är vårt första projekt med den här formen av energilösning. För oss är det viktigt att hamna rätt från början och vi har därför sonderat marknaden. Med den här lösningen uppfyller vi våra mål både energi- och hållbarhetsmässigt som ekonomiskt, säger Ellen Edlund, energistrateg på John Mattson Fastighetsföretagen AB.
-Utöver energibesparingen finns det många andra fördelar. Idag har många fastighetsbolag, beroende på storlek, krav på sig att redovisa en hållbarhetsrapport. DLE-konceptet med CO2 som köldmedium är ett effektivt sätt för företag att nå sina miljömål. Det är en hållbar energilösning med kort pay back-tid, säger Max Roxlid, projektledare på EnTek AB.

Just nu pågår installationsarbetet av DLE-konceptet, driftsättning är planerad till november 2024

*DLE-konceptet består av ett CO2 baserat DLE-aggregat som i kombination med avancerad styrteknik hämtar energi ur berg, vatten eller luft. Energin används som värme eller/och kyla efter behov. Som värmepump ger den höggradig värme för både varmvatten och uppvärmning och kan samtidigt användas för kyla.

DLE-konceptet består av en DLE-central som använder sig av CO2  (koldioxid) som köldmedium, tillsammans med egenutvecklad och avancerad styrteknik. Som värmepump ger den höggradig värme för både varmvatten och uppvärmning som samtidigt kan användas för kyl och frys. Resultatet är en hållbar energi- och kostnadseffektiv lösning för kyla och värme.