Nyhet
Österås ishall i Hässleholm värms upp av återvunnen energi från CO2-kylmaskin!
Labkyl står för den energieffektiva och klimatneutrala kylan när Hässleholms kommun i samarbete med Gräsmiljö Sverige AB uppdaterar isbanan samt kyl- och värmesystemet i Österås ishall.
I projektet ingår flera Nordic Climate Group-företag; Svebro Kylindustri från Malmö anlitas för att tömma de befintliga kylmaskinerna på kylmedium, LL-kylteknik från Kristianstad deltar vid driftsättning av systemet och kommer därefter ansvara för kylsystemets service och underhåll, Delta Styr står för kyl- och värmeanläggningens styr- och reglerteknik.
Labkyls uppdragsgivare är Gräsmiljö Sverige som är projektets totalentreprenör. De är specialiserade på bygg- och anläggning av sportytor och idrottsanläggningar.
I projektet ansvarar Labkyl för leverans, installation och driftsättning av CO₂-kylmaskin tillsammans med samtliga kyltekniska moment.
För en kommun är en simhall en dyr investering som är dyr i drift. Tanken i Hässleholm är att CO₂-kylmaskinen, med rätt inställd styr- och regler, återvinner stora mängder energi som går tillbaka till ishallen i form av ”gratis ”varmvatten och uppvärmning. CO₂-kylmaskinen ska även ha kapacitet att sänka uppvärmningskostnaderna i simhallen när den är färdigbyggd.
Hässleholms kommun kommer under ett års tid räkna på hur mycket energi CO₂-kylmaskinen kan återvinna.
Jan Lindfors
Jan Lindfors
-När vi föreslår och installerar kylsystem för isbanor strävar vi alltid efter att minimera energiåtgången och miljöpåverkan. Kylanläggningar genererar till exempel alltid värme som normalt inte tas tillvara på fullt ut. Vi har lösningar på hur man kan återanvända värmen och på så sätt spara energi. I dag har vi många exempel på hur vi kan återvinna värme från CO₂-kylmaskiner som i sin tur kan värma upp andra delar av anläggningen eller närliggande. Det kylmedium vi använder är CO₂ (koldioxid). Det är energieffektivt, klimatneutralt och fritt från kemikalier. Våra kylmaskin och värmepumpar berörs därför inte av F-gasförordningen eller andra framtida förordningar som exempelvis för PFAS.
Jan Lindfors, Projektledare på Labkyl
*Sverige har cirka 450 offentliga simhallar med uppskattningsvis cirka 30 miljoner besök per år. Kostnaden för drift och underhåll av landets offentliga simhallar är cirka 10 miljarder kronor per år. Nästan 80 procent av simhallarna är byggda före 1980. En stor andel av dem är hårt slitna och i behov av omfattande renovering. Att renovera en badhus är dyrt och många kommuner kommer därför under de närmsta tio åren bygga nytt.
*Källa: BeFair.